I går prøvde jeg meg på brente mandler igjen, for første gang på mange år.
Hemmeligheten var passe høy temperatur og en god posjon tålmodighet…
Det ble en skikkelig tålmodighetsprøve for meg som ikke var helt i slaget og ville bli fort ferdig. Men resultatet ble DEILIG og absolutt hvert tiden det tok.
Jeg brukte:
400 g mandler
150 g sukker
0,5 dl vann
1 ts vaniljesukker
3 ts meierismør
ca 1 ts kanel (kan sløyfes)
Først strødde jeg mandlene utover i langpanna og ristet de på 200 grader i ca 10 minutter.
Deretter tok jeg vann, sukker, kanel og vaniljesukker i en kjele og kokte opp. Lot det koke i ca 3 minutter for så å tilsette de ristede mandlene.
Så var det bare å røre. Røre og røre…
Først til sukkeret krystaliserer seg og legger seg som runt mandlene. Så er det bare å fortsette å røre tålmodig til sukkeret smelter igjen, og gjør mandlene gyldne og fine på ny.
Det er dette som tar tid og er en tålmodighetsprøve, men kunsten er å ikke kjøre opp varen, for da blir mandlene fort svidde fremfor brente.
Til slutt tok jeg oppi smøret og rørte rundt til det hadde smeltet, før jeg helte det hele over på ett stekepapir for avkjøling
Når mandlene var ferdig avkjølte var det bare å putte de oppi noen tette glass, og prøve å glemme at jeg har dem stående…For dette er nemig farlig godt…
Pleier du å lage brendte mandler til jul?
Med ønske om en herlig kveld videre fra Engla
Har du lyst til å følge meg på Facebook kan du gjøre det her→ Englas kreative verden ←
Men hvor mye sukker brukte du?
Det så veldig godt ut, og så fint det ble å pynte med blondebånd 🙂
luftebobbla: Hihi, det hadde jeg vist glemt å skrive 🙂 150 g
Gry Elisabeth: Det er kjempegodt 🙂 Er ikke så mye som skal til for å pynte opp glassene litt 🙂
Det så godt ut 🙂 Fine bilder også!
Bo nytt: Tusen takk <3 Ja disse kan virkelig anbefales 🙂
Så veldig godt ut, og skikkelig koselig innpakning også. :o)
har laga en sukkerfri variant av brente mander, og herregud – det er farlig godt!!! 🙂
Ååå, jeg har nettopp fått mandler i posten jeg 😀 av Kjersti 🙂 Hun forer meg opp .:-D veldig fine de pakkene dine da 🙂 Med glassene og blondene og alt .-) Du lager det så koselig 🙂 stor god klem til deg 🙂
Jeg har laget, men aldri smakt eller laget med kanel, det er sikkert kjempe godt 🙂 skal prøve å huske det til nestår:) Jeg bruker å lage kun 100g av gangen, syntes det er letterer og det klisrer seg ikke så mye:) Var veldig fint du hadde pakket de inn også :))
når du rører rundt er det i brødpanna eller jerngryte på plata du bruker
Så fine glass:-)
Jeg pleier å lage brente mandler hver jul! Er jo sååå godt! Men jeg har aldri rørt inn smør… Kanskje jeg må prøve det i år? Blir det stor forskjell?
Ønsker deg og dine en riktig god jul:-)
Marit: Tusen takk <3
Linda Marie Stuhaug: hihi, men sukkerfri? Det vil jeg også ha 🙂
frodith: Tusen takk kjære deg <3
Så heldig du er <3 Dette er sånne ting som er koselige å gi og koselig å motta 🙂
Stooor godnattaklem til deg fra meg
Så godt det så ut!
SV: Tusen takk, og ha en fin kveld du også (:
åå nam
morsinunge: Tusen takk kjære deg <3 Litt kanel er kjempegodt. Noen ganger har jeg også brukt litt av min hjemmelaget vaniljeekstrakt, men det glemte jeg i går...Bruker du smør på slutten?
Tror det er det som gjør at mine ikke klistrer seg 🙂
fruensvilje: Jeg brukte bare en litt stor kjele i går 🙂
Katti: Tusen, tusen takk kjære deg<3
Ja det er kjempegodt 🙂 Jeg tror forskjeller er at de ikke setter seg sammen på samme måte og at det derfor er lettere og lage litt store porsjoner 🙂
Ønsker deg en riktig god jul også 🙂
Juleklem fra Engla
Jeg har aldri prøvd å lage det, men dine såg sykt gode ut. Fristende å prøve oppsriften:)
Jeg får se om jeg har ork og tid;)
Natta klem fra meg pt i Trondheim:)
Brente mandler har eg også lyst på. skal aknskje lage det også. Da blir det lavkarbovarianten. Har ikkje prøvd det før. spent på om eg gjer det og om dei blir gode. Ha ein fin dag
gretashobby: Ja jeg så at de også kan lages sukkerforbruket. Spennende 🙂
Kos den og ha en fin dag:)
Klem fra Engla
De så veldig gode ut! Har ikke prøvd med kanel før, det hørtes fantastisk ut 😀
Jeåpp, fantastisk godt 🙂